żurek

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wielkanoc
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Najsmaczniejszy jeżeli przygotujesz go sam

Potrzebne składniki

• zakwasu - 2 szkl.
• białej kiełbasy - 20 dkg
• duża cebula
• suszone grzyby - 2-3
• szynki - 5 dkg
• ziarenka pieprzu i ziela angielskiego - po 2-3
• pół małego liścia laurowego ewentualnie ćwierć łyżeczki kminku lub majeranku
• chrzanu - 1 łyżka(i)
• jaja ugotowane na twardo
• sól

Etapy przyrządzania

1
Białą kiełbaskę zalać litrem zimnej wody, zagotować. Dodać: podsmażoną cebulę, namoczone grzyby, pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy i ewentualnie kminek lub majeranek. Gotujemy 25 minut na małym ogniu, potem studzimy. Z zimnego wywaru usuwamy tłuszcz, przecedzamy wywar i łączymy z żurem. Wkładamy pokrojoną w krążki kiełbasę, zagotowujemy i mieszamy z łyżką chrzanu.

Jak podawać?

Z połówkami jaja i pokrojoną w paski szynką Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher