Kiszenie żuru

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wielkanoc
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

zakwas

Potrzebne składniki

• mąka żytnia - 1 szkl.
• kilka ząbków czosnku
• mała cebula
• liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
• pół kromki razowego chleba ze skórką lub 1 dag drożdży

Etapy przyrządzania

1
Zakwas robimy 3 dni przed gotowaniem żurku. Do kamiennego garnka lub szklanego słoja wsypujemy mąkę, mieszamy z taką ilością gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ostygnie, wlewamy 4 szklanki chłodnej przegotowanej wody, wkładamy cebulę, chleb lub drożdże, dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek (słoik) płótnem, obwiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Dla leniuszków ;p - zakwas można kupić gotowy w sklepie warzywnym lub na targu.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher