Pasztet domowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wielkanoc
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Nie wyobrażam sobie ¶wi±t bez pasztetu

Potrzebne składniki

• wieprzowina - 50 dkg
• wołowina - 50 dkg
• podgardle - 25 dkg
• w±tróbka wieprzowa - 40 dkg
• cebule - 2 duże
• czerstwa bułka
• jajka - 4-5
• listki laurowe - 2
• kilka ziaren ziela angielskiego
• gałka muszkatołowa
• sól, pieprz

Etapy przyrządzania

1
Wieprzowinę, wołowinę, podgardle, cebule, listki laurowe oraz ziele i gałkę muszkatołow± zalać 3 szklankami wrz±tku, przykryć i gotować do miękko¶ci na wolnym ogniu. W±tróbkę pokroić na kawałki i włożyć do garnka z mięsem na 10-15 minut przed końcem gotowania. Wyj±ć mięso i odstawić do wystudzenia. Bułkę namoczyć. Wystudzone mięso i bułkę przepu¶cić 3 razy przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać jajka, doprawić do smaku i wymieszać. Włożyć do 3/4 wysoko¶ci foremek nasmarowanych margaryn± i obsypanych bułk± tart±. Piec aż pasztet sie zarumieni.

Jak podawać?

Z ćwikł± mniami Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)