Ryżowa potrawka z ryb±

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania z ryb
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

danie z ryżem i ryb±

Potrzebne składniki

• długoziarnisty ryż - 8 dag
• szczypta soli
• filety z dorsza - 40 dag
• sok z cytryny - 2 łyżka(i)
• ¶rednia cebula - 1 szt.
• brokuły - 30 dag
• tymianek - 4 gał±zki
• olej - 2 łyżka(i)
• pomidory - 2 szt.
• pieprz

Etapy przyrządzania

1
Zagotować w rondlu 200 ml wody, osolić. Wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia. Zmnieszyć ogień, gotować ryż 20 min, aż wchonie cały płyn
2
Filety rybne opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cyryny.
3
Brokuły podzielić na różyczki. Włożyć do lekko osolonego wrz±tku, gotować pod przykryciem 8-10 min. Odcedzić, przelać na sitku zimn± woda, dokładnie ods±czyć.
4
Tymianek opłukać, ods±czyć, oderwać listki od łodyżek. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić porcje ryby (przedtem należy je osuszyć). Smażyć na małym ogniu 5-6 min. Dodać tymianek oraz pokrojony w kostkę mi±ższ pomidorów, krótko zarumienić. Wrzucić na patelnię brokuły, wsypać ryż, smażyć jeszcze przez chwilę. Przyprawić do smaku pieprzem
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)