|
||||||||||
Lody czekoladowe z bananamiKrótki opis potrawydeserPotrzebne składniki żółtka - 3 szt. cukier - 6-7 łyżka(i) cukier waniliowy - 1 łyżka(i) gorzka czekolada - 15 dag kakao - 1 łyżeczka(i) mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczka(i) mleko - 1 i 1/2 szkl. kremówka - 1 szkl. babany - 2 szt. sok cytrynowy Etapy przyrządzania1
Żółtka utrzeć z cukrem (łyżkę cukru odłożyć) i cukrem waniliowym. Zetrzeć na grube wiórki 4-5 kostek czekolady, wstawić do lodówki. Pozostałą czekoladę drobno pokroić, dodać do masy żółtkowej razem z mąką ziemniaczaną i kakao. Powoli wlać mleko, nie przerywając mieszania. Masę ustawić na małym ogniu, zagotować, ciągle ucierając mikserem. Natychmiast zdjąć z ognia, garnek wstawić do wody z lodem i ostudzić, nie przerywając przy tym ucierania. Ubić na stywno połowę kremówki z pozostałym cukrem, dodać do przestudzonej masy czekoladowej. Przykryć folią aluminiową i wstawić ma 2 godziny do zamrażalnika. W czasie pierwszych 30 minut zamrażania krem należy dwa razy dokładnie wymieszać. Banany obrać, rozgnieść widelcem i połączyć z sokiem cytrynowym. Ubićna sztywno resztę śmietany, połączyć ją z kremem bananowym. Lody przełożyć do pucharków, udekorować bananową śmietaną i plasterkami bananów. Przed podaniem posypać po wierzchu wiórkami z czekolady
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|