Bacalhau à Brás ( Dorsz a lá Bras )

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Milka
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Dania z ryb
• Portugalia
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Typowa portugalska potrawa, bardzo popularna. Bardzo polecam. Co ciekawie w Portugalii jest az 1001 sposobow na przyrzadzenie suszonego dorsza (bacalhau). W opisie potrawy w nawiasach podane sa portugalskie nazwy skladnikow.

Potrzebne składniki

• bacalhau (suszony dorsz) - 400 g
• ziemniaki (batatas) - 500 g
• cebula (cebola) - 3 szt.
• oliwa z oliwek (azeite) - 3 łyżka(i)
• jajka (ovos) - 6 szt.
• czosnke (alho) - 4
• pietruszka (salsa)
• czarne oliwki (azeitonas pretas)
• pieprz (pimenta)
• olej (oleo)

Przydatne akcesoria

2 patelnie, drewniana lyzka, ewentualnie tarka.

Etapy przyrządzania

1
Jezeli kupimy suszonego dorsza trzeba go najpierw namoczyc, poniewaz zawiera on bardzo duzo soli. Najlepiej wrzucic go do wody na 24 godziny i co jakis czas zmieniac wode tak, by wyplukac sol.
2
Nastepnym etapem jest obranie dorsza ze skory i wyjecie z niego osci. Nastepnie trzeba dorsza pokawalkowac na male czasteczki za pomoca rak (rozrywamy go wzdluz).
3
Ziemniaki nalezy umyc i obrac, nastepnie pokroic na bardzo male paseczki lub zetrzec na tarce. Ziemniaki nalezy usmazyc w glebokim oleju, nalezy jednak uwazac, zeby ziemniaki nie byly usmazone za mocno, tylko, zeby &zlapaly& troszke zlotego koloru. Nastepnie kladziemy je na papierowym reczniku, zeby olej sie wchlonal.
4
Na swieza patelnie kladziemy oliwe z oliwek, pokrojonacebule oraz pokrojony czosnek. Cebula musi nabrac zlocistego koloru.
5
Nastepnie dodajemy kawalki dorsza i mieszamy drewniana lyzka do czasu, az dorsz nabierze ladego koloru. Do usmazonego dorsza dodajemy uprzednio podsmazone ziemniaki i mieszamy.
6
Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy. Wrzucamy jajka na patelnie i wszystko dokladnie mieszamy. Gdy tylko jajka zaczna sie scinac trzeba zgasic ogien. Nie mozna pozwolic, zeby jajka zrobily sie bardzo twarde.
7
Mieszanke kladziemy na polmisek. Przyozdabiamy posiekana pietruszka oraz oliwkami i tak przygotowane serwujemy na stol. Smacznego!

Jak podawać?

Gorace, na talerzu, przystrojone w oliwki i pietruszke i oczywiscie jak kazdy portugalski przysmak z winem (w tym wypadku bialym). Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Milka
Milka
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (3)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher