PLACEK Z NUTELLĄ I ŚLIWKAMI

Aktualna ocena: 0
dodany przez: migotka69
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Gwarantuję satysfakcję. Niebo w gębie...

Potrzebne składniki

• jaja - 9 szt.
• cukier puder - 1 szkl.
• mąka - 1 szkl.
• proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i)
• kakao - 3 łyżeczka(i)
• cukier kryształ - 1 szkl.
• margaryna - 2 kostka(i)
• nutella - 50 dag
• spirytus

Etapy przyrządzania

1
BISZKOPT: 5 JAJEK 1 SZKL. CUKRU PUDRU 1 SZKL. MĄKI 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 3 ŁYŻECZKI KAKAO Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a później żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt.
2
POSYPKA ŚLIWKOWA : 0,5 KG SUSZONYCH ŚLIWEK KALIFORNIJSKICH O,5 SZKL. CUKRU SPIRYTUS 0,5 kg suszonych śliwek kalifornijskich ugotować w syropie (wody tyle, żeby śliwki były przykryte i pół szklanki cukru). Gotować aż śliwki będą miękkie. Po wystudzeniu pokroić w paski, zalać obficie spirytusem. Odstawić na całą noc.
3
MASA: 4 JAJA 10 DAG. CUKRU 2 KOSTKI MARGARYNY 50 DAG. NUTELLI 4 jaja i 10 dag. Cukru ubić na parze. Ostudzić. 2 kostki margaryny utrzeć i dodać masę jajeczną, a następnie 50 dag. Nutelli. Do masy dodać spirytus ze śliwek.
4
Masę wyłożyć na biszkopt, a na niej ułożyć pokrojone śliwki. Całość polać polewą czekoladową. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po przełożeniu.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher