Kolorowe, kruche babeczki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

chyba tylko... SMACZNEGO!!!

Potrzebne składniki

• m±ka pszenna - 1 kg
• margaryna - 2 i 1/2 kostka(i)
• cukier waniliowy - 2 op.
• cukier puder - 25 dag
• żóltko - 6 szt.
• białko - 1 szt.
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i)
• ¶mietana 18% - 3 łyżka(i)
• mleko - 1 l
• budyń ¶mietankowy - 2 op.
• m±ka pszenna - 2 łyżka(i)
• m±ka ziemniaczana - 2 łyżka(i)
• cukier - 1 szkl.
• masło - 1 kostka(i)
• powidła ¶liwkowe lub jaki¶ kwa¶ny dżem
• czekolada mleczna - 1 szt.
• galaretka truskawkowa - 1 op.
• galaretka pomarańczowa - 1 op.
• kakao - 2 łyżka(i)
• dżem truskawkowy - 3 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
M±ke (1kg bez 2 łyżek) przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ucieramy . Do przesianej m±ki dodajemy 1,5 kostki margaryny i siekamy nożem. Dodajemy białko, ¶mietanę i masę jajeczno-cukrow±. Wyrabiamy ciasto podsypuj±c m±k±.
2
Ciasto owijamy w folie spożywcz± i schładzamy w lodówce około 1 godziny.
3
Foremki cienko wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni C.
4
Do każdej babeczki dajemy po łyżeczce powideł ¶liwkowych lub innego kwa¶nego dżemu czy powideł.
5
750 ml mleka gotujemy z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Resztę mleka ucieramy z budyniami, 2 łyżkami m±ki pszennej i 2 ziemniaczanej. Do gotuj±cego mleka wlewamy budyń i ci±gle miksujemy do zagotowania. Ucieramy masło i kostkę margaryny. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Masę dzielimy na 3 czę¶ci. Do pierwszej czę¶ci dodajemy kakao i kilka kropel olejku rumowego i mieszamy. Do drugiej czę¶ci kremu dodajemy 3 łyżki dżemu truskawkowego i mieszamy. Ostatni± czę¶ć zostawiamy bez dodatków.
6
Szpryce napełniamy jasn± mas± i wypełniamy ni± 1/3 babeczki. Tak samo robimy z mas± kakaow± i truskawkow±
7
Posypujemy babeczki pokrojon± w kostkę mleczn± czekolad±. Czę¶ć babeczek zalewamy truskawkow± galaretk± a czę¶ć pomarańczow±. Z tej ilo¶ci składników wychodzi około 60 sztuk babeczek.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)