Sztuka lepienia pierogów

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Aby pierogi się dobrze sklejały, palce którymi je lepimy, należy zwilżyć zimn± wod± lub brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Trzeba uważać, by między brzegi ciasta nie dostał się farsz. Po sklejeniu rant pieroga można uformować w ozdobny wałek (lepimy szeroki rant, który następnie wywijamy do ¶rodka i mocno zaciskamy). Nada to pierogom nie tylko ładny kształt, ale też dodatkowo wzmocni ich brzegi. Pierogi w czasie gotowania nie będ± pękały, je¶li do wody dodamy łyżkę oleju lub łyżeczkę m±ki ziemniaczanej. Je¶li ciasto mimo to zacznie pękać, należy szybko zmniejszyć ogień i dolać do garnka 2-3 łyżki zimnej wody.

Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)