Wino białe wytrawne

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Biale wino podaje sie w kubelku z lodem wiec jak wskazuje na to fizyka powinno miec okolo 0-2C; czerwone w temperaturze piwnicy (15-17C); jesli jest chlodniejsze to podgrzac w cielplej wodzie (ja osobiscie lubie cieplejsze (pokojowa)) szklo: * pierwsza regula: cienkie i przezroczyste, zeby bylo widac kolor; * druga regula: ma wspomagac wrazenia * generalnie podawac w duzych kieliszkach bo lepiej doswiadcza sie bukiet * zwyczaje kaza dawac tulipanowe kieliszki do czerwonego, wysokie (champagne b. wysokie) do bialego; * roznice ksztaltu dla bordeaux i bourgogne sa strasznym snobizmem w innych wnetrzach niz palacowe; * nie podawaj champagne w plaskich kieliszkach bo to buractwo rodem z operetki (wino ogrzewa sie niemal natychmiast) wiekszosc regul "co do czego" to przesady za wyjatkiem: * delikatna biala ryba, slimaki, albo morskie robactwo znosi tylko biale wino * jajka nie znosza zadnego wina (sproboj kiedys to poczujesz nieprzyjemny metaliczny posmak (gryzienie almuminiowego garnka)) wbrew przesadom: * ciezka ryba (rekin, losos) dobrze idzie z lekkim czerwonym bourgogne * drob (o ile nie przyzadzany w bialych smietanowych sosach) woli czerwone * slodkie (szczegolnie sauternes, ale dobry tokay tez) do ostrego sera * czerwonego wina dobrego gatunku szkoda do ostrego sera, ale idzie dobrze z lagodnym * do slodyczy zadne! nie sadz sie: * w polsce nie kupisz butelki zapadajacej w pamiec za mniej niz PLZ200 wiec jak masz cos gorszego to tylko sie wyglupisz celebrujac; * latwo kupic za to cos co nadaje sie tylko do gotowania za wiecej niz PLZ200 * znam kilka doskonalych produktow bulgarskich (miej wiecej 1/4 ceny za podobna (b.przyzwoita) jakosc z francuska etykieta, ale nie bede psol rynku) chyba ze masz jakies podobne tipsy na wymiane kilka innych regul: * najwiekszym burakiem okazujesz sie przeplacajac: najlatwiej przeplacic na bordeaux i bourgogne; * w supermarkecie nie ma zadnego wina zdatnego do picia (chyba ze kierownictwo sie kompletnie nie zna) * dobre wino dojrzewa okolo 10 lat; * b.dobre 20; * starsze juz podupada, chyba ze trzymano je w b. zimnych piwnicach (na dnie baltyku 4C) * jedynym winem o liniowej regule "im starsze tym lepsze" jest port * rocznik jest b.wazny; wiekszosc dostepnych w polsce win z wielkich winnic pochodzi z bardzo podejrzanych rocznikow; * w restauracji polskiej w warszawie butelka petrus 78 kosztuje 7800 a to dosc pospolity rocznik; * bezpieczne sa roczniki 80-90; (najlepsze 85,87,88,90; na niektore winnice rowniez 84,89) * niebezpieczne z poczatku 90tych (91-93) * mlodsze niz 93, jesli dobre to szkoda pic, ale musisz miec dobra piwnice o stalej temperaturze zeby je trzymac;

Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher