|
Porady - przyprawy
Dobre ziele angielskie ma owoce jednakowej wielko¶ci, jasnej barwy oraz silny aromat.
Majranek i czosnek można zawsze zastosować, gdy mięso nie ma najlepszego zapachu /np. ¶wieże, ale leżało obok nie¶wieżego, lub kurczak hodowany był ma m±czce rybnej i przypomina j± w zapachu/.
Aby papryka nie straciła swoich wła¶ciwo¶ci odżywczych, nie należy jej dodawać do wrz±cych potraw, bowiem gotowana na tłuszczu traci tylko smak i kolor, ale w dodatku gorzknieje.
Je¶li jaka¶ potrawa jest okre¶lona przymiotnikiem "diabelska" - to na pewno dodaje się do niej przyprawy chili.
Pieprz czarny w ziarenkach dodaje się niekiedy do gotowania; przed podaniem potrawy trzeba jednak ziarenka koniecznie wyj±ć! Kilka ziarenek można zawin±ć w gazę i zwi±zać nitk± - unika się wtedy gonitwy za nimi po całym garnku.
Wszystkie aromaty do ciast powinny być przechowywane z dala od artykułów o silnych specyficznych zapachach, a także z dala od artykułów pochłaniaj±cych obce zapachy.
Sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki wrzucimy parę ziaren ryżu.
Rodzynki przed dodaniem do ciasta należy zalać gor±c± wod± i pozostawić w niej przez około 5 min.
Zioła pachn±ce i kwiaty można przechowywać przez 2 lata, nie pachn±ce przez 3.
Korzenie trac± swoje walory po 5 latach, owoce można przechowywać do 3 lat, a kminek jest jeszcze dobry nawet po 10 latach.
Zioła zbieramy, suszymy i przechowujemy każde osobno, w odzielnym i szczelnym opakowaniu. Im dane zioło mocnej pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania.
Przechowuje się je z dala od innych zapachów, gdyż dobrze wysuszone zioła szybko chłon± obce zapachy.
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|