Porady - przyprawy

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Dobre ziele angielskie ma owoce jednakowej wielko¶ci, jasnej barwy oraz silny aromat. Majranek i czosnek można zawsze zastosować, gdy mięso nie ma najlepszego zapachu /np. ¶wieże, ale leżało obok nie¶wieżego, lub kurczak hodowany był ma m±czce rybnej i przypomina j± w zapachu/. Aby papryka nie straciła swoich wła¶ciwo¶ci odżywczych, nie należy jej dodawać do wrz±cych potraw, bowiem gotowana na tłuszczu traci tylko smak i kolor, ale w dodatku gorzknieje. Je¶li jaka¶ potrawa jest okre¶lona przymiotnikiem "diabelska" - to na pewno dodaje się do niej przyprawy chili. Pieprz czarny w ziarenkach dodaje się niekiedy do gotowania; przed podaniem potrawy trzeba jednak ziarenka koniecznie wyj±ć! Kilka ziarenek można zawin±ć w gazę i zwi±zać nitk± - unika się wtedy gonitwy za nimi po całym garnku. Wszystkie aromaty do ciast powinny być przechowywane z dala od artykułów o silnych specyficznych zapachach, a także z dala od artykułów pochłaniaj±cych obce zapachy. Sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki wrzucimy parę ziaren ryżu. Rodzynki przed dodaniem do ciasta należy zalać gor±c± wod± i pozostawić w niej przez około 5 min. Zioła pachn±ce i kwiaty można przechowywać przez 2 lata, nie pachn±ce przez 3. Korzenie trac± swoje walory po 5 latach, owoce można przechowywać do 3 lat, a kminek jest jeszcze dobry nawet po 10 latach. Zioła zbieramy, suszymy i przechowujemy każde osobno, w odzielnym i szczelnym opakowaniu. Im dane zioło mocnej pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania. Przechowuje się je z dala od innych zapachów, gdyż dobrze wysuszone zioła szybko chłon± obce zapachy.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)