|
Porady - potrawy półmięsne
- Warzywa nadziewa się mielonym mięsem surowym lub gotowanym. Niejednokrotnie mięso na nadzienie miesza się z kaszą manną, krakowską lub ryżem. Zawsze stosuje się dodatek jaj, które wiążą składniki. Często obok jaj dodaje się bułki tartej.
- Zarówno smak, jak i wartość odżywczą nadzienia /farsz do warzyw/ podnosi dodanie posiekanej zieleniny /pietruszka, koper, liście selera, estragonu, bazylii, trybuli, szczypiorek/.
- Naleśniki słone wypełnione farszem z mięsa, kapusty, grzybów, szpinaku noszą nazwę pasztecików. Po zawinięciu należy je posmarować jajem, obtoczyć w bułce i przysmażyć. Mają zastosowanie do zup czystych lub jako danie podstawowe.
- Należy pamiętać, że walory smakowe zapiekanek znacznie podnoszą pieczarki.
- Gotowa zapiekanka powinna być natychmiast podana, gdyż przetrzymywana wysycha, traci smak i zapach oraz zmienia wygląd.
- Do bigosu dodajemy grzyby ugotowane w minimalnej ilości wody, gdy kapusta nieco zmięknie.
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?

i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|
|