Patelnia - jaka do czego

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
W tej kwestii panuje dość duża dowolność. Używamy po prostu takiej patelni, która jest dla nas najwygodniejsza. Ważne jednak, w jaki sposób patelni używamy. PATELNIE ALUMINIOWE Przed smażeniem rozgrzewmay samą patelnię. Następnie sprawdzamy temperaturę wypuszczając kroplę wody, która powinna na niej "tańczyć". Dopiero wtedy wrzucamy tłuszcz. Uwaga na masło - pryska! PATELNIE ŻELIWNE Natłuszczamy przed smażeniem, rozgrzewamy do wysokiej temperatury i zmniejszamy ogień dopiero po wrzuceniu mięsa. Patelni żeliwnych nie wypłukujemy - po smażeniu wycieramy do sucha kuchennym papierem. PATELNIE TEFLONOWE Dodajemy tłuszcz przed rozgrzaniem. Niegdy nie rozgrzewmay suchej patelni, używamy wyłącznie drewnianych lub plastykowych przyborów by nie zadrapać powierzchni teflonu. Na patelni teflonowej można też smażyć bez tłuszczu. JAK CZYŚCIĆ PATELNIĘ PO RYBIE? Przesypujemy ją solą i rozgrzewamy. Gdy sól zbrązowieje, na patelni nawet nie pozostanie ślad zapachu ryby. Następnie wycieramy do czysta papierem kuchennym.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher