Królik duszony w winie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Prosty przepis na przyrz±dzenie królika.

Potrzebne składniki

• Królik (udka) - 4 szt.
• Sól, pieprz, majeranek
• Oliwa - 2-3 łyżka(i)
• Wino białe wytrawne - 2 szkl.
• Li¶cie laurowe - 2 szt.
• Ziele angielskie - kilka ziarenek

Etapy przyrządzania

1
Kawałki królika natrzeć sol±, pieprzem oraz majerankiem. Odstawić do lodówki na godzinę lub dwie.
2
Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso, po kilka minut z każdej strony aby nabrał rumianego koloru. Przekładamy królika do naczynia żaroodpornego, dodajemy li¶cie laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko zalewamy 1 szklank± wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku (170 st. C) ok. godziny. Od czasu do czasu polewamy mięso drug± szklank± wina i powstałym sosem.

Jak podawać?

Z zeimniakami i surówk± Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)