|
|||||||||
Ziołowe ptysie z kurkami
Krótki opis potrawydanie dla smakoszyPotrzebne składniki ptysie: pęczek natki 4 jajka 5 dag smalcu 17 dag m±ki sól farsz: 20 kurek 30 dag szynki cebula 5 dag masła 4 dag m±ki szklanka mleka 25 ml ¶mietany kremówki sól, biały pieprz Etapy przyrządzania1
Przygotować ciasto ptysiowe: zagotować szklankę wody z 1/4 łyżeczki soli i smalcem.
Zdj±ć z ognia, wsypać m±kę, ucierać, aż powstanie jednolite ciasto.
Kolejno wbijać jajka, mieszać, aż masa będzie l¶ni±ca.
Wymieszać z posiekan± natk±.
Ciasto nakładać na blachę, upiec ptysie w temperaturze 200ºC (30 minut).
2
Przygotować farsz: na łyżce masła usmażyć grzyby i posiekan± cebulę, przyprawić.
Zasmażyć resztę masła z m±k±, wlać mleko i ¶mietanę.
Wrzucić pokrojon± szynkę i kurki, podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Ptysie przekroić, nafaszerować i od razu podawać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię![]() |
![]() ![]()
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
![]() ![]()
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |