|
|||||||||
Pier¶ kurczaka z pieczarkami w słodko-kwa¶nym sosie
Krótki opis potrawyDanie z nutk± orientu. Doskonale komponuje się z makaronem.Potrzebne składniki 2 filety z piersi kurczaka 10 dag pieczarek łyżka oleju łyżka soku z cytryny sos: łyżka br±zowego cukru łyżka bulionu z kurczaka łyżka m±ki kukurydzianej 2 łyżki soku pomarańczowego łyżka sosu chili lub pikantnego ketchupu 2 łyżki octu ryżowego lub winnego Etapy przyrządzania1
Filety dokładnie umyć, osuszyć papierowym recznikiem i pokroić w plastry mniej więcej o grubo¶ci 1 cm.Każdy kawałek opruszyć sol± i pieprzem, oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut lub dłużej.
2
Zabieramy sie za pieczarki. Myjemy osuszamy i kroimy na połówki.W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę, Przygotowane wcze¶niej kawałki kurczaka wrzucamy i smażymy, wraz z pieczarkami. Smazyć do momentu az kurczak bedzie w ¶rodku biały.
3
Czas na przygotowanie sosu.
Wszystkie składniki oprócz m±ki wrzucamy do garnka i mieszamy aż wszystko zacznie wrzeć. Z m±ki i wody robimy gładk± ,rzadk± masę i zagęszczamy sos. Oczywi¶cie cało¶ć nalezy doprowadzic do wrzenia, wtedy możemy zdj±ć sos z ognia.
Na samym końcu doprawiamy sos cukrem i octem.
Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka.
Jak podawać?Z makaronem (wst±żki, pióra) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię![]() |
![]() ![]()
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
![]() ![]()
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |