|
|||||||||
Uszka wigilijne z grzybami
Krótki opis potrawyChyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Chociaż s± bardzo proste w wykonaniu, niejednokrotnie przegrywaj± z wyrobami ze sklepowej półki. Ja zachęcam jednak do wykonania tych pierożków samemu. Nie ma jak domowe!Potrzebne składniki Suszone Grzyby - 25 dag dag Cebule - 2 małe szt. Bulka tarta - 2 łyżka(i) Sól, pieprz - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Suszone grzyby (najlepiej borowiki) opłukać, zalać zimn± wod± i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ½ godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grub± kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz jest wodnisty można do niego dodać bułkę tart±. Przyprawić sol± i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).
2
Ciasto na uszka:
50 dag m±ki pszennej
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 szklanka wrz±cej wody
3
Do przesianej m±ki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszaj±c wszystko wlewać wrz±c± wodę. Zagnie¶ć ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubo¶ć około 3 mm i wycinać kr±żki (o ¶rednicy około 5 cm). Na każdy kr±żek kła¶ć łyżeczk± nadzienie i sklejać uszka.
4
Do wrz±cej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyn± gotować jeszcze około 2 minut. Wyci±gn±ć. Rozłożyć na talerzach i zalać gor±cym barszczem.
UwagiZ podanych składników wyjdzie około 10 porcji i około 100 uszek. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię![]() |
![]() ![]()
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
![]() ![]()
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |